Qui és la síndica de greuges?


La síndica de greuges de Barcelona és, des del maig del 2010, Maria Assumpció Vilà i Planas. La defensora de la ciutadania barcelonina va ser nomenada per unanimitat de tots els grups municipals una vegada conclòs el procés de consultes entre totes les entitats que figuren inscrites en el registre d’entitats municipals. Va prendre possessió del càrrec el dia 13 de maig del 2010. Vilà va acabar el seu primer mandat el 13 de maig de 2015.

El 15 de gener de 2016, l’Ajuntament va obrir el procés per escollir el nou síndic/a de la ciutat. Entre el 15 de gener i el 15 de març va dur-se a terme el procés de presentació de candidatures per part de les entitats inscrites en el Fitxer General d’Entitats Ciutadanes.

Conclosa aquesta fase, els ciutadans i ciutadanes de Barcelona i les institucions o associacions no enregistrades, però legalment constituïdes a la ciutat, van poder donar el seu suport als diferents candidats o candidates a través d’un portal web obert pel consistori.

Finalment, i després de consultar amb els diferents grups municipals, l’alcaldessa Ada Colau va proposar el nom de Maria Assumpció Vilà i Planas com a Síndica de Barcelona. Va ser reelegida en el plenari del Consell Municipal de l’1 de juliol de 2016, amb el vot favorable de tots els grups polítics municipals (Barcelona en Comú, CiU, Ciutadans, ERC, PSC i PP), a excepció de la CUP, que va abstenir-se. La síndica va prendre possessió del càrrec en un acte en el Saló de Cròniques de l’Ajuntament el 5 de setembre de 2016.

La defensora ha desenvolupat quasi tota la seva trajectòria en el tercer sector. Des de l’any 1980 i fins a l’any 2002 va gestionar diferents àrees de voluntariat oncològic a Barcelona i d’atenció a la gent gran en centres sociosanitaris i residències. També va ser coordinadora de la Unitat Territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Voluntariat Social i membre del Consell Directiu de la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Entre els anys 1980 i 2001, va treballar com a secretària executiva i tècnica a l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). L’any 2002 va ser cofundadora de la Fundació Lliga Catalana d’Ajuda Oncològica (Oncolliga), on va ocupar el càrrec de gerent entre els anys 2006 i 2010. A més, l’actual defensora de la ciutadania barcelonina va ocupar, entre els anys 2005 i 2007, el càrrec presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. I entre els anys 2002 i 2010 va ser nomenada presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Durant el seu primer mandat, la síndica va assumir l’experiència i els plantejaments de la primera defensora. Va donar continuïtat a la trajectòria iniciada amb la voluntat de treballar per a la millora de les garanties dels drets i per a la plena realització dels principis de bona Administració. També es va plantejar l’agilització de la resolució dels expedients i l’eficàcia de les decisions, i va proposar solucions equitatives i millores d’eficàcia i benestar social.

En aquest segon mandat, Vilà considera que la Sindicatura ha de reforçar-se i consolidar-se, i ser més propera i eficaç en dos eixos: defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques, constitucionals i estatutàries, i prevenir i fer mediació en les relacions de la ciutadania amb l’Ajuntament, segons la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. “Volem arribar tothom que se senti agreujat en els seus drets perquè ningú pugui quedar mai en indefensió davant l’Ajuntament de Barcelona”, explica Vilà.

La síndica defensa que les queixes s’han de resoldre en uns terminis raonables, sense obstruccions ni dilacions, i aconseguir que les resolucions de la institució siguin més eficaces. Això implica que els circuits de treball entre l’Ajuntament i la Sindicatura han de millorar considerablement. La resposta a les peticions d’informació dels òrgans municipals han d’arribar a la Sindicatura en 15 dies com a màxim. La Sindicatura ha de tenir plena capacitat supervisora i investigadora, i se li ha de reconèixer el lliure accés a serveis, equipaments, arxius i aplicacions informàtiques municipals.

Durant aquest mandat, la síndica també té previst millorar la cooperació amb entitats de defensa dels drets humans i els protocols d’intervenció amb el síndic de greuges de Catalunya, els síndics i síndiques locals i la defensora del poble estatal.

També durant aquests darrers anys hem incorporat la visió de gènere en les resolucions de la Sindicatura, segons les normatives de la Llei d’Igualtat 2016 del Parlament de Catalunya i el Pla per la Justícia de Gènere 2016-2020 de l’Ajuntament de Barcelona, perquè aquestes siguin equitatives en relació amb la situació específica de cada persona o col·lectiu.

Per desenvolupar les seves funcions, la síndica de greuges treballa amb un adjunt i un equip multidisciplinari d’assessors i tècnics.

Adjunta a la síndica de greuges

El Plenari del Consell Municipal va aprovar el 22 de febrer del 2019 el nomenament de Natàlia Ferré Giró com a nova adjunta a la Síndica de Greuges de Barcelona. Substitueix en el càrrec a Marino Villa, que ha estat l’adjunt de la institució des de l’any 2005 fins al 2018.

Natàlia Ferré Giró (Reus, 1974) és llicenciada en Dret, diplomada en Política Criminal i Màster en Resolució Alternativa de Conflictes. És una tècnica jurista que s’ha especialitzat en mediació i s’ha format en tècniques de resolució alternativa de conflictes a Argentina, país pioner en l’àmbit de la mediació.

Va fundar Tarc l’any 2004, el primer centre privat de mediació homologat per la Generalitat de Catalunya. Des del 2014, és sòcia i fundadora d’ADDO Conflict Resolution, un despatx especialitzat en la resolució de conflictes i la mediació. Abans de ser nomenada com a adjunta a la Síndica de Greuges de Barcelona, formava part del Centre de Mediació de Dret Privat del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Ferré Giró també exerceix com a professora de mediació i negociació a diverses universitats, a l’administració pública, col·legis professionals i altres organitzacions.